Gode råd til din kat

Gode råd til hvordan du kan hjælpe din kat bedst muligt

I vores smådyrsklinik tager vi vare på din kat – kærligt og kompetent. Vi sætter altid god tid af til hver enkelt patient, så der er den fornødne ro omkring undersøgelse og behandling.

Behandling af katte

I vores smådyrsklinik tager vi vare på din kat – kærligt og kompetent. Vi sætter altid god tid af til hver enkelt patient, så der er den fornødne ro omkring undersøgelse og behandling.

Vi tilbyder alle former for behandling af katte – fra vaccination og ormekur over medicinsk behandling til røntgen og operation. Vores hospital er veludstyret og moderne – bl.a. tilbyder vi digital røntgen.

Du kan desuden få rådgivning om hvordan du bedst sikrer, at din kat – fra håndtering af nytårsaften over sygeforsikring til overvægt. Du kan også købe foder hos os, der sikrer din kat en sund kost.

Al behandling foregår på vores eget hospital af vores erfarne smådyrsdyrlæger.

Foder

De fleste hunde- og katte ejere ønsker at give deres kæledyr et sundt og velsmagende fuldfoder.

Vi har valgt at føre serien HPM fra Virbac til både hunde og katte.

Det er et banebrydende foder, idet det er fremstillet af væsentligt større mængde animalsk protein og mindre kulhydrat end andre dyrefodermærker på markedet.

Højt indhold af protein fra kød har en række fordele for dit dyr:

  • Det smager rigtig godt
  • Giver en flot hud og pels
  • Har høj fordøjelighed og lavt glykæmisk index
  • Understøtter led og muskulatur
  • Understøtter et sundt immunforsvar

Der er flere fordele, men prøv at komme forbi os og få mere information og en smagsprøve med hjem til dit kæledyr.

Læs meget mere her

Fyrværkeri

For vore kæledyr kan fyrværkeri være en skræmmende oplevelse. Både lysglimtene og de høje lyde kan fremprovokere angstanfald hos din kat.

 

Nogle typiske tegn på angst hos katte er:

  • Gemmer sig
  • Vil ikke ud
  • Nedsat appetit
  • Ryster, trykker sig
  • Sniger sig rundt
  • Urenlig

 

Gode råd til nytårsaften:
Sørg for at vinduer og døre er lukkede så katten ikke bliver forskrækket og stikker af.

Lav gerne en hule til katten, det kan være hylden i et åbent klædeskab, en papkasse, en kattekurv eller lign. Træk gardinerne for, lad lyset være tændt og sæt musik på – dette kan camouflere lydene fra fyrværkeri udenfor.

Ignorer selv fyrværkeriet og kattens eventuelle reaktioner på det. Herved signalerer du at situationen er ufarlig.

Vær opmærksom på at atypisk opførsel som udklædning, truthorn og berusede personer kan virke stressende på en kat og evt. forværre angsten.

 

Behandling af fyrværkeriangst
Angsten vil ofte forværres fra år til år. Derfor er det en god ide at forebygge situationen. Et træningsprogram i form af en lyd-CD, der gradvist vænner dyret til fyrværkeri og tordenvejr kan anbefales. Det er vigtigt at starte i god tid, gerne allerede fra februar.

Medicinsk behandling kan i nogle tilfælde være nødvendig. Til den lettere nervøse kat anbefaler vi at bruge Feliway, Zylkene og /eller Kalm, det er  angstdæmpende og tryghedsskabende stoffer, der er helt uden bivirkninger. Produkterne kan gives over en længere periode eller man kan nøjes med at give det Nytårsaften.

ID-mærkning af katte

Mange katte lever et frit og farligt liv. Skulle der ske en ulykke hvor din kat kommer til skade, og bliver indleveret på en dyreklinik, er det af uvurderlig hjælp, at katten er ID-mærket, så vi har mulighed for at tage kontakt til dig og i fællesskab tage stilling til evt. behandling.

Der er flere muligheder for ID-mærkning af katte. Den mest anvendte metode består af en øretatovering. Metoden har den fordel at alle kan se, at katten er mærket og hvilket nummer den har. Ulempen er, at indgrebet er smertevoldende så det kræver, at katten er bedøvet. Den anden mulighed for ID-mærkning er med en mikrochip. Ved en mikrochip-mærkning deponerer man ved hjælp af en kanyle, en lille elektronisk enhed under huden. Den indeholder en stregkode, som kan aflæses med en scanner af Falck, Politi og dyrlæger.

Ormekur til din kat

Ormekur er receptpligtig medicin, der, for at undgå resistens blandt parasitterne, ikke må udleveres med mindre der er konstateret orm hos dyret. Det vil sige, at der skal foreligge enten synligt bevis på orm i afføring eller opkast, eller der skal i en afføringsprøve påvises ormeæg. Eneste undtagelse herfra er drægtige dyr, killinger og dyr, der skal rejse (Norge, England, Irland).

Ormekur kan gives som piller, pasta, mikstur eller til kat som pour-on, der dryppes i nakken.

Overvægt blandt katte

Mange af vores kæledyr bliver i dag overvægtige, med fare for at udvikle livsstilssygdomme.

Overvægtige katte er i fare for at udvikle sukkersyge, ledproblemer, ryglidelser mm. De får også svært ved at soignere sig selv, pelsen bliver skællet og fedtet. Herudover bliver dyret mindre aktivt, hvilket yderligere bidrager til vægtøgning.

Men der er heldigvis hjælp at hente. Tag en snak med dyrlægen om problemet og få hjælp til at få startet på et vægttabsprogram. Der findes foder, der er beregnet til vægttab hos din kat. Foderet indeholder mere fiber end normalt, hvilket giver dyret en god mæthedsfornemmelse. Samtidig er du sikker på at hundens/kattens næringsbehov i øvrigt er opfyldt.

Din dyrlæge sætter i samråd med dig, et mål for vægttab og udregner den daglige foderration. Vi tegner en vægtkurve og følger op med kontrolvejninger for at se om resultatet indfinder sig.

Rejse med kat

Har du planer om rejse med din hund eller kat kræver det lidt ekstra planlægning.

Skal du til et EU land er der krav om

  • ID mærkning (mikrochip)
  • EU pas (udfærdiges hos dyrlægen)
  • Rabies vaccination (minimum 21 dage før du rejser)

Går turen til et tredjeland (uden for EU) skal du ind og tjekke på fødevarestyrelsens hjemmeside hvilke krav der er. Det kan også være du er nødt til at undersøge mere specifikt på pågældende lands fødevaremyndigheder eller ambassade. Læs mere her.

Skal du med fly må du undersøge eventuelle krav fra det enkelte luftfartsselskab.

Vær derudover opmærksom på at der kan være fare for smitte med eksotiske sygdomme, som vi ikke ser i Danmark. Det kunne være via sandfluer eller flåter, som forekommer længere sydpå i Europa.

Kom derfor gerne omkring klinikken til en snak om forebyggelse mod f.eks. Tropisk hjerteorm, Leishmania, Rævens dværgbændelorm og Babesiose

Hvis din hund eller kat er lidt utryg i forbindelse med transporten, kan det være en god idé at anskaffe Feliway eller Adaptil inden turen. Det er beroligende feromoner som kan tage toppen af ubehaget.

Der gælder særlige regler hvis du skal importere eller eksportere dyr under 3 måneder.

Røntgen og kirurgi

Røntgenoptagelser er et af vores mest værdifulde diagnostiske hjælpemidler. Røntgen kan anvendes til diagnosticering af brækkede knogler, ledskader, nyre- og blæresten, fremmedlegemer i mave og tarm, fødselskomplikationer, osv.

 

Kirurgiske indgreb på katte
Vi foretager dagligt forskellige kirurgiske indgreb på katte. De fleste operationer er aftalt nogle dage i forvejen og foretages ambulant. Vi råder over operationsfaciliteter med forberedelsesrum, operationsstue, elektronisk overvågning og opvågningsbure. Katten bliver lagt i total narkose, bliver klippet og vasket i operationsområdet , og kørt ind på operationsstuen hvor dyrlægen opererer den. Efter operationen bliver katten lagt i et opvågningsbur. Her observerer vi, at opvågningen foregår normalt.

Når du igen afhenter din kat vil den normalt være lidt omtumlet og træt efter narkosen. Hvor længe denne tilstand varer er individuel, men normalt vil katten være sig selv igen dagen efter.

Har du spørgsmål vedr. din ny-opererede kat, kan du altid kontakte vagthavende dyrlæge.

Neutralisation af katte

Der kan være forskellige årsager til at man ønsker at få sin hund steriliseret/kastreret.

For hanhunde gælder det især om at undgå problemer med at hunden strejfer eller strinter indenfor.

Der kan også være perioder, hvor den har svært ved at koncentrere sig om andet end løbske hunhunde i nærheden, bliver rastløs, hyler eller vejrer i luften. Nogle hanhunde udviser en hypersexuel adfærd og forsøger at parre sig med f. eks. puder eller menneskeben.

Har hunden adfærdsproblemer, som f.eks. overdreven dominans, kan det være svært at forudsige om en kastration vil hjælpe.

Det kan derfor være en god mulighed, først at afprøve en kemisk kastration. Dette er en behandling, hvor man injicerer et implantat under huden mellem skulderbladene på hanhunden. Hunden fungerer derefter som om den var kastreret, blot er behandlingen midlertidig og effekten aftager efter ½ eller 1 år, afhængig af dosis af implantatet.

For hunhunden vælges sterilisation oftest for at undgå utilsigtede drægtigheder og evt. for at undgå løbetider generelt. Der kan også være problemer med tilbagevendende falsk drægtighed.

Sterilisation fjerner risikoen for livmoderbetændelse senere i hundens liv og reducerer risikoen for kræft i mælkekirtlerne (hvis sterilisationen foretages tidligt, gerne mellem 1. og 2. løbetid).

Der er desværre også ulemper forbundet med indgrebet både for han- og hunhunde;

Imod kastration og sterilisation taler en øget risiko for overvægt, med deraf følgende problemer. Hos nogle en forandret pelskvalitet (mere ulden) samt en forøget risiko for urininkontinens hos hunhunde senere i livet, især hvis sterilisationen foretages tidligt (før 1. løbetid).

Vi anbefaler at både hun- og hanhunde er kønsmodne inden de neutraliseres. Kønsmodenhed opnås omkring 8-10 mdr. alderen.

Den Danske Dyrlæge forening har udgivet en evidensbaseret pjece om fordele og ulemper ved neutralisation.

Læs mere her: https://www.ddd.dk/media/3092/neutralisationsfolder-til-ejere-hund.pdf

Tænder

Katte kan have tandsten og paradentose, med deraf følgende løse tænder og smerter. De kan endvidere få en tandsygdom kaldet TR (tand resorptioner), hvor de uvist af hvilken grund, begynder at nedbryde deres tænder. Dette kan foregå på tandens krone eller på tandens rod. Det sidste kan kun erkendes på et tandrøntgenbillede. Eneste behandling for denne smertevoldende lidelse er at fjerne tanden.

Tandbørstning af kattens tænder kan lyde som en uoverskuelig opgave, men grebet an på den rette måde og med det rette udstyr, kan det sagtens læres og det er en virkelig god investering, som kan holde tænder og tandkød sundt – nøjagtig som hos os.

Vaccination af katte

Vi følger de anbefalinger der er givet af WSAVA Vaccination Guidelines Group, en international sammenslutning af eksperter på området, der udtaler sig på baggrund af evidensbaserede videnskabelige undersøgelser og artikler. Anbefalingerne opdateres jævnligt og er tilgængelige her:  https://www.wsava.org/guidelines/vaccination-guidelines

Basis vaccination af killing bør gives ved 8, 12 og 16 uger, fulgt af en booster vaccination givet mellem 6 og 12 måneders alderen.

Vacciner bør ikke gives unødigt, og behovet varierer alt efter miljø og smittepres. Vaccinerne er derfor delt op i enkelt komponenter så det er muligt at skræddersy den nødvendige beskyttelse til det enkelte dyr.

Kernevaccine beskytter mod de potentielt fatale virussygdomme som kattesyge, og bør gives til alle. Når katten har modtaget basisvaccinerne samt 1 års vaccinen, er den beskyttet minimum 3 år mod Kattesyge

Risikovaccinerne er mere afhængige af hvilket miljø katten færdes i, om den opholder sig både ude og inde, om man skal have den med til udlandet, i kattepension, eller andre faktorer. Varigheden af immuniteten varierer lidt:

  • Katte influenza (dækker et år, måske tre år hvis smittepresset er lavt)
  • FeLV (katteleukæmi, dækker et år)
  • Chlamydia (dækker et år)
  • Rabies (dækker tre år)

Det gælder generelt for vaccinerne at de beskytter mod sygdom, ikke mod infektion. Det vil sige at katten kan godt blive smittet, men bliver ikke alvorligt syg af virusinfektionen og vil normalt ikke sprede virus videre.

Efter en vaccination kan man få en allergisk reaktion, dette gælder mennesker såvel som dyr. Man bør derfor holde øje med katten den første time efter den er blevet vaccineret. Hvis der opstår en allergisk reaktion vil der opstå hævelse omkring øjne, snude eller læber.  Sker dette skal dyret tilses igen af dyrlægen og have akut behandling mod hævelsen – det skal understreges at det er meget sjældent forekommende.

Oftere ses det at dyret efter vaccination bliver en lille smule træt og måske lidt øm omkring indstiksstedet. Dette er normalt og går over af sig selv efter et par dage.

Årligt sundhedstjek

Det giver rigtig god mening af komme til et årligt sundhedstjek med din kat. Vi undersøger bl.a. øjne, ører, mundhule, tænder, organer, mælkekirtler, kredsløb, vægt, pels og hud og får en snak om den generelle sundhedstilstand. Måske er der behov for loppe/flåt behandling eller tandrensning og vi kan lave aftale om det. Der er også lejlighed til en snak om vægt og fodring.

Viser der sig  noget der skal undersøges nærmere, har vi mulighed for at tage et røntgenbillede eller evt. en urin- eller blodprøve i samråd med dig.

I forbindelse med sundhedstjekket tager vi stilling til hvilke vacciner netop din kat har behov for. Behovet varierer fra år til år, da nogle dele af vaccinen giver længere immunitet end andre.